Tíz darab, amiben együtt játszott Görög László és Czakó Júlia Miskolcon

Megosztás

A következő évadtól a Tháliába szerződő színészházaspár számos nagy sikerű darabban játszott együtt a Miskolci Nemzeti Színház deszkáin. Tízet gyűjtöttünk ezek közül össze.

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a húsvéti hosszú hétvégén járta be a magyar sajtót a hír, mely szerint elhagyja Miskolcot Görög László, és a következő évadtól feleségével, Czakó Juliannával együtt a Tháliában játszanak. A Miskolci Nemzeti Színház Jászai-díjas vezető színésze a váltásról a Színház Online-nak nyilatkozott. Mint az interjúban fogalmazott, „nem akarta olyan helyzetbe hozni Miskolcon sem Béres Attila igazgatót, sem a nézőket, hogy teljesen váratlanul érje őket a távozásuk, abban maradtak, hogy idén vendégként lesznek jelen a Tháliában, ez lett a Ványa bá”.

„Hál’ Istennek úgy alakult a pályám mindenféle jóval és rosszal együtt, hogy mind a Radnótinál, mind az Egerben, mind a Miskolcon eltöltött tíz év a legérdekesebb időszak volt mindegyik színház életében. Hátha még tartogat nekem a sors újabb tíz évet egy olyan helyen, ahol számítanak ránk a feleségemmel, Julcsival, aki Jelenát játssza a darabban” – tette hozzá a művész, utalva arra, hogy a következő évadtól már nem csak vendégként, hanem a társulat állandó tagjaként számít a házaspárra a Thália. A jövő évadban két-két bemutatójuk lesz már ott, ebből egy közös.

Görög László és Czakó Julianna távozásával kapcsolatban korábban e-mailben kerestük meg a Miskolci Nemzeti Színházat, és kérdeztük meg, hogy valóban távozik-e a színészpár.

„Görög László és Czakó Julianna jelenleg is a Miskolci Nemzeti Színház tagjai. A Thália Színházban vendégszereplőként lesznek láthatók a Ványa bá című előadásban” – érkezett a szűkszavú válasz a teátrum sajtókommunikációs munkatársától még márciusban. A színház azóta sem kommunikálta egyetlen felületén sem a hírt.

Múlt héten azonban egy búcsúbeszélgetésen vett részt Görög László, amelyet a Miskolci Színházbarátok Egyesülete szervezett. A beszélgetésen a színművész elárulta, eddig Miskolc, Budapest és Győr között ingáztak családjával. Czakó Juliannával közös gyermeküknek is jót fog tenni, hogy ha nem kell naponta „várost cserélni”.

– Nekem nincs olyan, amire vágyakoznék – mondta. – Amit hoz az élet, abban igyekszem a lehető legjobban dönteni. De Julcsi kirobbanó formában, ereje teljében lévő, ritkaságszámba menő tünemény, és nem szabad elvenni tőle a lehetőséget, hogy kipróbálja önmagát. Márpedig ez egy vízfejű ország, ahol, főleg a színészeknek, Budapesten van erre lehetőségük – fogalmazott Görög László a boon szerint.

Mesélt arról, hogy Czakó Júliával és Gáspár Tiborral szeret a legjobban együtt játszani.

„A Nóra, a Játék a kastélyban: megismertük egymást, bízunk egymásban, nem kell köröket futni. Nincs sértődés, ha valami nem tetszik, és ennek hangot adunk. Az a cél, hogy mindannyiunknak örömet jelentsen a munka, az előadás pedig a nézőknek” – fogalmazott.

Az évad végén a miskolci színpadtól elbúcsúzó művészházaspár számos nagy sikerű darabban játszott együtt a Miskolci Nemzeti Színházban. Tízet szedtünk most össze ezek közül.

Henrik Ibsen: Babaház (Nóra)
Henrik Ibsen ikonikus drámájában a főszereplő házaspárt – Torvald Helmer ügyvédet és feleségét Nórát – játssza Görög László és Czakó Júlia. A darabot Béres Attila állította színpadra Miskolci Nemzetiben, 2022 áprilisában mutatták be.

Ibsen Babaházában. Fotó: minap.hu

Mohácsi István-Mohácsi János: A falu rossza
A Mohácsi István-Mohácsi János szerzőpáros művét Mohácsi János vitte színpadra tavaly ősszel. A népszínműben Görög László a baktert, Gonosz Pistát alakított, Czakó Júlia pedig Finum Rózsi mondhatni menyecskét.

Mohácsi István: Francia rúdugrás
Mohácsi István kortárs magyar vígjátékát Mohácsi János rendezte, 2020 tavaszán mutatták be Miskolcon. A darabban Czakó Julianna Ráth Zsuzsát, férje Goldmark Ernőt alakította.

Játék a kastélyban. Fotó: Miskolci Nemzeti Színház

Molnár Ferenc: Játék a kastélyban
A Miskolci Nemzetiben 2017 márciusában bemutatott vígjátékot szintén Mohácsi János rendezte, Molnár Ferenc művében Görög László Turait, míg felesége Annie-t alakította.

A Tartuffe-ben szintén házaspárt alakítanak. Fotó: minap.hu

Molière: Tartuffe
A francia vígjátékot Rusznyák Gábor 2021 decemberében állította színpadra. Az előadásban szintén házaspárt – Orgont és Elmirát – alakított Görög László és Czakó Júlia.

Szomory Dezső: Hermelin
A 2021 októberében bemutatott színművet Mohácsi János rendezte. A darabban Görög László Dr. Plundrich Károly irodalom tanárt alakította, míg feleségét a tragika, Lukács Antónia szerepében láthattuk.

A Hermelinben. Fotó: minap.hu

Edward Albee: Nem félünk a farkastól
Edward Albee legendás drámáját Székely Kriszta rendezte a Miskolci Nemzetiben, és 2019 októberében mutatták be. A drabban Görög Lászlló George-ot, míg felesége Honey-t alakította.

Anton Pavlovics Csehov: Három nővér
Csehov klasszikusában Czakó Julianna az egyik nővért, Mását alakította, Görög László pedig Versinyin Alexandr Ignatyevics alezredest, tüzérezred parancsnokot. A darabot Rusznyák Gábor rendezte, és 2018 októberében mutatták be.

Eliza Doolittle és Henry Higgins-t a My Fair Lady-ben. Fotó: Miskolci Nemzeti Színház

Örkény István: Tóték
A tragikomédiát 2014 őszén, Béres Attila rendezte a Miskolci Nemzeti Színházban. Görög László a főszereplő őrnagyot, Czakó Julianna pedig Ágikát alakította a darabban.

Frederick Loewe – Alan Jay Lenrner: My fair lady
A népszerű musicalben a két főszerepben láthattuk Czakó Juliannát és Görög Lászlót. A 2013 őszén bemutatott darabban Eliza Doolittle-t, illetve Henry Higgins-t alakították.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek